Čeština English Deutsch

Green Apotheke – zdravá výživa

zpet_60x40

 

 

 

 

 

 

Pod značkou Green Apotheke uvádíme na trh výběrový sortiment luštěnin, obilovin, těstovin, různých bezlepkových a bio výrobků, ale i dalších potravinových doplňků zdravé vyvážené stravy. Seznamte se podrobněji s naší nabídkou a v klidu domova nakupte tyto výrobky přes náš ESHOP, popřípadě žádejte ve své prodejně zdravé výživy.

 Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt1

Luštěniny
Luštěniny jsou zralá, suchá semena luskovin – každému jsou známé
fazole, čočka, hrách, cizrna, či sója. Luštěniny patří mezi tradiční
potraviny, přesto se dnes v našem běžném jídelníčku neobjevují tak
často, jak by si zasloužily. Dříve se nejčastěji připravovaly ve formě kaší,
polévek či pyré, nebo ve směsi s jinými potravinami, např. s bramborami,
obilovinami či jinými luštěninami. Hodí se však také pro přípravu
studených salátů a pomazánek, můžeme je přidat do karbanátků
a různých zapékaných pokrmů.

 

 

 Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt2

Obiloviny a rýže

Obiloviny patří do naší stravy již od pradávna. Coby zdroj energie,
tvoří obilniny jako rýže, kukuřice, jáhly, pšenice, žito, oves a ječmen
základ našeho jídelníčku. Na popularitě dnes znovu získávají také
tzv. pseudoobilniny. Patří mezi ně kromě amarantu také proso či
pohanka, které byly oblíbené již u našich babiček a nyní si pozvolna
nachází cestu zpět do našich kuchyní. Navíc jsou to plodiny přirozeně
bezlepkové, jsou tedy skvělou alternativou při bezlepkové dietě.

 

 

 Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt3

Těstoviny

Těstoviny již dávno nejsou výsadou pouze italské kuchyně. Také v našich
krajích jsou velmi oblíbené nejen kvůli rychlé přípravě, ale i skvělé chuti
a široké variabilitě v použití. Můžeme je použít jako přílohu i hlavní jídlo,
přidat do salátů či polévek. Těstoviny patří mezi obilné výrobky, kterých
existuje nepřeberné množství druhů, z nichž si vybere opravdu každý.
Liší se tvarem i druhem. V naší nabídce naleznete celozrnné varianty,
barevné těstoviny s přídavkem zeleniny i těstoviny bez lepku. Mezi
netradiční výrobky patří těstoviny s kopřivou, které Vás překvapí
příjemnou bylinnou chutí.

 

 

 Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt4

Polotovary a směsi

Dnešní doba je rychlá a uspěchaná a někdy nám nezbývá čas ani na to
základní – přípravu dobrého a kvalitního jídla. Na trhu existuje řada
polotovarů, s nimiž sice ušetříme čas, ale výsledný pokrm kvůli nejrůz-
nějším přídatným látkám sotva splňuje požadavky na zdravou výživu.
Vybírejte tak polévkové směsi bez zvýrazňovačů chuti a jiných chemických
látek. Z jednoduchých připravených směsí luštěnin, obilovin a sušené
zeleniny uvaříte rychle a jednoduše chutnou, poctivou a výživnou polévku,
jejíž příprava Vám nezabere více než pár minut. Také snídani či svačinku
v podobě lehké kaše lze s využitím instantních kaší velmi snadně připravit.
Využijte čistých kaší bez přídavku cukru a aromatizujících látek, dochutíte
je snadno třeba čerstvým ovocem a medem.

 

Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt2

 

 

Sušené ovoce a ořechy

Pro naše předky bylo sušení potravin nutností. Nyní sušené plody předsta-
vují využití nejen pro sezónní druhy ovoce v období, kdy není k dispozici
ovoce čerstvé, ale slouží i k obohacení moučníků či obilninových směsí
připravovaných k snídani. Přirozeně sušené ovoce bez přídavku SO2
je výrazně zdravější alternativou různých sladkých pamlsků. Také ořechy
představují vynikající obohacení běžného jídelníčku. Jsou součástí lidské
stravy již od pravěku, kdy tvořily její velmi významnou složku. Mezi
nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy patří vlašské ořechy, lískové ořechy,
mandle, burské oříšky, piniové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, kešu
oříšky, jedlé kaštany, ořechy makadam, para ořechy či kokosový ořech.

 

 

 

Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt3

Semena a olejniny

Semínka vždy byly plnohodnotnou součástí jídelníčku a do vyvážené
a pestré stravy rozhodně patří i dnes. Kromě klasických dýňových,
slunečnicových, sezamových či lněných semínek si stále větší popu-
laritu získávají exotická chia semínka, nebo donedávna neprávem
opomíjená semínka konopná. Semínka jsou díky koncentraci zásob-
ních látek, připravených pro klíčení a vývoj nové rostliny, bohatá
na řadu cenných látek. Mohou se jíst samotná, pomletá, syrová,
opražená nebo naklíčená. Dají se použít do pečiva či přidávat
do různých pokrmů, nejčastěji ovocných a zeleninových salátů, nebo
obilných kaší. Semena je dobré před konzumací rozdrtit či pomlít,
nebo alespoň důkladně rozkousat, abychom zvýšili využití všech
cenných obsažených látek.

 

 

 

Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt4

Cereálie a extrudované výrobky

Cereálie představují pro svůj obsah výživných látek nedílnou
složku našeho jídelníčku. Pro úpravu chuti a textury se cereálie
i tzv. pseudoobilniny, jako je pohanka či amarant, mohou upra-
vovat extruzí. Moderní proces extruze, který využívá krátkého
působení vysokých teplot a tlaků za vzniku pórovitých nadýcha-
ných výrobků, zvyšuje stravitelnost, zlepšuje chuť a zvyšuje
mikrobiologickou stabilitu, a tím i trvanlivost. Extrudované
výrobky jsou křupavé, nadýchané a mají příjemnou, specifickou
obilnou chuť.

 

 

 

Button_770x250_Greenapothekecz_2015-05_2_produkt4

Prémiové oleje

V současnosti se stále více prosazují kvalitní rostlinné oleje, pro
jejichž výrobu jsou užívány co nejšetrnější metody. Oleje získá-
vané lisováním za studena si uchovávají maximum cenných
rostlinných látek v přirozeném stavu. Tímto postupem získávali
olej již naši předkové, jeho nevýhodou je však nízká výtěžnost.
Tyto čisté, přírodní prémiové oleje jsou ideální pro dochucení
sladkých i slaných jídel, jsou určeny zejména pro studenou kuchyni,
nebo pro užívání samostatně po lžičkách. Pro tepelnou úpravu,
pečení, smažení a fritování je vhodný zejména rýžový olej, který
vyniká vysokou tepelnou stabilitou a malou nasákavostí do pokrmů.

 

 

 

zpet_60x40Button_195x112_Eshop_2_text