Čeština English Deutsch

Jarní bylinková sklizeň

zpet_60x40

Button_195x112_koprismet

Stačí se porozhlédnout kolem sebe. Jarní příroda ˜– les, louky i zahrádky jsou právě v tomto období plné bylinek bohatých na vitaminy. Najít třeba takovou kopřivu není žádný problém, roste prakticky všude, podobně jako pampeliška, ze které si můžete připravit zdravý jarní salát.

Všem známá kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) a její menší příbuzná kopřiva žahavka (Urtica urens) patří k planě rostoucí jarní zelenině bohaté na vitaminy a minerální látky. Brzy zjara se sklízejí celé rostlinky, později sbíráme pouze svěží špičky. Žahavé chloupky se kuchyňskou úpravou (posekáním, spařením) ničí, takže z nepříjemného požahání nemusíte mít obavu. Žahavé účinky kopřiv se však dříve také využívaly ke zmírnění projevů revmatismu a dny.

Kopřivové lístky lze využít například k přípravě jarní kopřivové polévky:
Potřebujeme asi litr vody, dvě hrsti posekaných kopřivových listů, nakrájenou kořenovou zeleninu, pepř, sůl a smetanu na zjemnění polévky. V osolené vodě nejprve povaříme pokrájenou zeleninu a asi 5 minut před koncem varu opepříme a přidáme kopřivové listy. Úplně na závěr zjemníme přídavkem sladké smetany. Můžeme rovněž rozmixovat a podávat jako krémovou polévku s kostkami z opečené žemle.

Další bylinkou, kterou pravděpodobně najdete na své zahrádce, aniž byste ji tam vysazovali, je pampeliška či smetanka lékařská. List pampelišky obsahuje dvakrát víc železa než špenát a v mladých listech je rovněž obsaženo značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité. Chcete-li právě v tomto období očistit a nastartovat tělo vyzkoušejte jarní pampeliškovou detoxikační kúru: po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Kromě pročištění organismu se a navíc se ještě zásobíte potřebnými vitaminy.

Na jaře tvoří pampeliška nezaměnitelné růžice listů, které jsou typické bílou šťávou, která z nich vytéká, ale také poměrně hořkou chutí. Pokud zrovna nemilujete hořké, přikryjte mladou rostlinku alespoň na týden, třeba obráceným květináčem. Listy bez přístupu světla vybělí a ztratí i většinu své hořkosti. Chutí se dají přirovnat např. k čekance.

Vyzkoušejte jarní salát z listů pampelišky:
Hrst čerstvě natrhaných pampeliškových listů omyjeme a nahrubo nasekáme. Přidáme nakrájené, natvrdo uvařené vejce, zlijeme zálivkou připravenou ze lžíce octa, olivového oleje a špetky soli a pepře. Můžeme přidat na kostky pokrájený balkánský (či jiný čerstvý) sýr a pár posekaných lístků medvědího česneku.

zpet_60x40

2 reakce na Jarní bylinková sklizeň

  • Dobrý den,
    Neobjevila jsem přípravek ve kterém je z vašeho herbáře chaluha. prosím o informaci, kde ji lze najít.
    Děkuji
    Simona Čermáková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *